GOEDE OUDERS BLJVEN IS HET NIEUWE SCHEIDEN

0-1

Hoe je kunt scheiden staat in de wet (art. 1:154 BW). Maar ouders die gaan scheiden hebben wel wat anders aan hun hoofd dan juridisch geneuzel. Namelijk hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de kinderen niet de dupe worden van hun relatieproblemen. Daarom kiezen ouders die gaan scheiden voor mediation. De mediator is speciaal opgeleid om ouders te helpen met het maken van goede afspraken over de kinderen. Want kinderen willen niets liever dan dat papa en mama, ook na de scheiding, hun toegewijde ouders blijven. Daarom zeggen wij als mediators: goede ouders blijven is het nieuwe scheiden.

  • Ouders blijven altijd verbonden met hun kinderen en daardoor met elkaar. Een scheiding verandert daar niets aan.
  • Scheiden en toch voor altijd verbonden blijven. Aandacht voor die blijvende verbinding is óók mediation.
  • Mediation is niet alleen maar een manier om een huwelijk of een relatie te beëindigen.
  • Mediation is meer dan onderhandelen over wie krijgt wat.
  • Mediation helpt ouders om, terwijl zij elkaar loslaten, samen hun ouderrelatie voor de toekomst te bestendigen.
  • Je gaat uit elkaar. Natuurlijk blijf je de mooie momenten die je samen hebt beleefd koesteren, voor jezelf en voor je kinderen. Maar voor alles willen ouders-in-scheiding het beste voor hun kinderen, ze willen goede ouders blijven. Dat is het nieuwe scheiden. 

Tijdens een wandeling in het, volgens mij, mooiste dal in de Zwitserse Alpen, afgelopen zomer, bleek het pad versperd door twee enorme rotsblokken. Maar als je goed keek, zag je dat deze twee rotsblokken samen ooit één reusachtige rots waren geweest. 
(Tekst gaat verder onder de foto)

0-2

Welk natuurgeweld deze reusachtige rots had gespleten zoals een mes een taart doormidden snijdt, weet ik niet. Maar onmiskenbaar droegen beide blokken kenmerken van elkaar. Ze waren gescheiden, maar zo zichtbaar nog steeds met elkaar verbonden, voor altijd. Het reliëf, de vormen, de lagen, de lijnen, de kleuren, herkenbaar in beide stukken, vroeger onzichtbaar, want ingesloten, nu schaamteloos uitgestald in de zon. Er is ook leven na een scheiding. (Tekst gaat verder onder de foto's)

0-3

0-4

Dit doet natuurlijk niets af aan de pijn van een scheiding, de pijn die de ouders voelen, de pijn die de kinderen ervaren.
Scheiden sluit een periode af. Tegelijk opent scheiden de weg naar een nieuw leven, al is dat, als je middenin de ellende zit, vaak moeilijk voorstelbaar. Toch is het goed als ouders-in-scheiding al durven dromen van een leven ná de scheiding, een toekomst kunnen bedenken waarop zij zich kunnen verheugen, elkaar de ruimte gunnen het leven weer op te pakken.
De nieuwe toekomst voor ouders-in-scheiding begint bij de gespecialiseerde familie-mediator, begint met de acceptatie van het feit dat je, ondanks de scheiding, voor altijd met elkaar verbonden zult blijven, begint met het maken van goede afspraken over (en, als het kan, mét) de kinderen, begint met de belofte aan de kinderen en aan elkaar goede ouders te blijven.